Get Adobe Flash player

Haite Bliksem

anno 2011

 

Het ontstaan.

De "Haite Bliksem" is ontstaan na het idee om een grote barbecue te bouwen. Een grote buis in elkaar lassen met een vuurbak erachter bleek echter te simpel. Het moest iets worden wat niet iedereen heeft. Al snel werd duidelijk dat het de vorm aan zal gaan nemen van een engelse "Showman" Dit is een kermisaggregaat die volledig door stoom aangedreven word en een complete kermis voorzag van stroom. Tijdens het bouwen zijn er diverse ideeën aan het ontwerp toegevoegd.

 

De bouw

In oktober 2010 zijn een paar leden van het Unimog Team begonnen met de bouw van de "Haite Bliksem" in de schuur bij de familie Achterhof. In eerste instantie zou het gaan om 1 avond per week om het niet al te druk te maken. Al snel werd er een begin gemaakt aan de buis waar het bakgedeelte in zal komen. Na 2 week dit vol te houden kwam er al een extra avond per week bij omdat het toch iets meer deed als verwacht. De "Haite Bliksem" begon haar basisvorm aan te nemen nadat de dubbelwandige vuurkist achter de buis geplaatst werd. Een aantal weken later gingen de vorderingen niet zo snel als men hoopte, het was tijdverovend werk omdat er geen bouwplan aanwezig was en alles terplaatse uitgemeten moest worden en het werk precies was. Dit resulteerde erin dat ook de zaterdag middag werd betrokken bij het project. Op een gegeven moment was het nog even denken hoe het euvel moest gaan rollen. Het toeval wou dat een boer uit het dorp (A. Broekema) een oude vervallen dorskast aan het slopen was. Hieronder zaten de perfecte assen voor de barbeque. Nadat deze waren gemonteerd begon de bouw aan de wielen, een project op zich. De as moest precies in het midden komen van de buis. Na een paar mislukte pogingen lukte het uiteindelijk om deze precies in het midden te krijgen. Wanneer het bericht binnenkwam dat er uiteindelijk wel een datum was waarop de "Haite Bliksem" klaar moest zijn, werd het toch nog even spannend. Op dat moment moest het dak nog getimmerd worden ( Bouwbedrijf van Timmeren) en worden voorzien van zink ( Installatiebedr. J. Mossel). De deur moest nog worden voorzien van het naambord dat geklonken moest worden. De dragers van het dak moesten gemaakt worden. Alleen bleek dit niet te doen, dus werd er contact gezocht met de plaatselijke smit(LBM Hofstede). Het grote boek der ijzer kwam open en tot grote verbazing ook gedraaide massieve kokers. Verder bleek de zwarte lak nog een klein obstakel te vormen. Een normale verf zal het niet gaan houden omdat de temperaturen vele malen hoger lagen als normaal (ongeveer 600 graden). De plaatselijke schilderboer(Schildersbedrijf Haan) had de oplossing gevonden en het verf werd aangebracht. De laatste weken voor het einddatum waren nog even spannend. Door het vele werk was het tijdschema iets veranderd, werken en vervolgens met de "Haite Bliksem" verder tot ongeveer 2 uur in de nacht, 14 dagen lang. Door vele hulp van derden is het toch gelukt alles op tijd klaar te krijgen, zelfs op je 50e verjaardag met de bouw bezig zijn! Bedankt iedereen!

 

 

Uitstraling.

Uitstraling heeft de hele bouw meegespeeld. Het afwerken werd nauwkeurig gedaan en werd de tijd voor genomen. Een simpele buis zal ook niet het resultaat geven tot wat het nu is. Er werd een electromotor opgeplaatst die een andere (buiten werking) oude motor met een bandaandrijving zal laten gaan draaien. Verder zijn er onder de rand van het dak lampjes geplaatst wat ook aanwezig is bij een originele "showman". In dit alles zat bijna meer werk dan de bouw zelf.

In 2012 werd aan dit alles een compressor toegevoegd. Het nut van deze is om een originele stoomfluit te laten werken. Waarom niet op stoom? Stoom is een krachtige bron van energie. Om hiermee te werken zou alles gekeurd moeten worden door de Lloyd’s Register ( stoomwezen ). Mocht er iets niet kloppen en iets fout gaan, zouden de gevolgen niet te overzien zijn.

 

Resultaat

Het resultaat is super te noemen. Op elke oldtimershow waar het Unimog Team aanwezig is komen vele positieve complimenten binnen. Hier was het onder andere om te doen. De bereiding van eten is ook verbluffend te noemen. Een diepgevroren pizza binnen 10 minuten klaar en het vlees raakt niet aangebrand. Dit omdat er word gewerkt met een hete lucht stroom en niet met vuur.

Een paar cijfers op een rijtje:

Gewicht : 2240 kg

Tijdsduur bouw : 7 maand

Maximale temperatuur (vuurkist) : +600 graden

Maximale temperatuur (lucht) : 240 graden

Maximale temperatuur (oven) : 220 graden

 

De mogelijkheden

Het is niet alleen een barbeque wat de "Haite Bliksem heeft. Ook is het mogelijk om er pizza's mee te bakken en afbakbroodjes in de daarvoor speciaal gebouwde oven boven de vuurkist. In mei dit jaar kwamen 2 nieuwschierige leden erachter dat het toch ook mogelijk was om er zelfs mee te frituren! Er word gestookt op vetkool. Ook komt het voor dat er op Buchenholz gestookt word. Dit soort hout produceerd net zo veel warmte als de originele vetkool.

 

Verhuur

De Haite Bliksem is helaas niet te huur. Waar de Haite Bliksem voor ingezet word zijn o.a. gebeurtenissen in het dorp die georganiseerd worden door Dorpsbelangen Schildwolde en Jeugdsoos 't Kon Amper. Verhuren is niet mogelijk i.v.m. de benodigde vergunningen etc. 

 

 

 

 


Copyright © 2017. All Rights Reserved.